SALYANGOZ YAHNİSİ PİŞİRMEK

Geçenlerde inanılmaz bir yağmur yağdı. Evden çıkmamak için iyi bir sebep ama, köpeğiniz varsa ne yazık ki bu mümkün olmuyor. En azından benim için mümkün de, sevgilim için değil.
Anlayacağınız o gün yağmur bahanesi ile, yataktan çıkmadım. Elbette sevgilim ve çamurlara bulanmış bir halde olan Bishop eve dönene kadar.
Aslında mutfaktan gelen seslere uyandım. Aşağı indiğim de karşılaştığım manzara şuydu.


Ellerine eldiven geçirmiş bir şekilde, süzgeçin içindekileri yüzünde mutlu bir gülümseme ile yıkayan sevgilim.
Ne olduğunu sorduğumda ise, gururla, ormandan topladıklarını gösterdi.

Koca bir kap dolusu salyangoz.





 Ne yapmayı planladığını sorduğumda, aldığım cevap ise YAHNİ oldu.

İkimizde farklı yemekler, tatlar denemeyi severiz.
Nasıl yapılacağı hakkında bir fikrimiz yoktu ama, internetten biraz araştırınca bolca tarifle karşılaştık.

Ayrıca Ege yöresinde çok uzun süredir yemeğinin yapıldığını da öğrendik.


 Haydi işe koyulalım dedik.
Daha doğrusu O pişirmeye, ben de fotoğraf makinamı kapıp görüntülemeye.

Öncelikle bol sirkeli su ile defalarca yıkadı. Ta ki sümükleri gidene kadar.
Sonra haşlanması için bir tencereye koyup ateşe koydu.



Haşlanma sırasında, suda biriken köpükleri kaşıkla üzerinden aldı.



Haşlanan su neredeyse yeşile dönmüştü.
Aslında 48 saat kapalı bir kapta bırakırsan, hayvanın bağırsaklarındaki çimen daha kolay temizlenirmiş.

Sudan alıp tekrar yıkadı ve tekrar haşladı.





Böylelikle hayvanlar kendilerini kabuklarından dışarı bıraktılar. 






 Tüm salyangozları kabuklarından çıkarıp, arka taraflarında kalan siyah renkli bağırsaklarını attı.
Ve tekrar yıkadı.




Ortaya midye, ya da et benzeri bir şey çıktı.



Ben geride kalan kabuklara bayıldım. Bunları ayırdım.
Kurutmak üzere, başka yere aldım.
Kuruduktan sonra, şeffaf oje ile cilalayıp, dekoratif olarak kullanmak istiyorum.
Renkleri ve desenleri harika çünkü.....


Sıra geldi yahniyi pişirmeye......
Biber, domates, sarmısak, soğan, 1 bardak kırmızı şarap, defne yaprağı, kimyon, karabiber, kırmızı biber, tuz, mantar ( mantarlar soyularak, ateşten inmesine yakın atıldı)
hazırlandı.







 Kısık ateşte yaklaşık olarak 40 dakika pişirdi.










                                 Veeeee..... ortaya bu harika tabak çıktı.



İnanılmaz lezzetli oldu. Kesinlikle et yahnisine çok benziyordu tadı.

Eğer yemek konusunda tutucu değilseniz, Bence deneyin derim.


Yorumlar

  1. Size ailece bayılıyoruz... peki toplarken ayırt etmek gereken- dikkat etmek- özellikleri varmıdır salyangozların?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. google hazretlerine göre ağız çapı daha geniş olanlar dişi oluyorlarmış ve daha lezzetlilermiş. Ancak ben toplarken erkek dişi gözünün yaşına bakmadan en irilerini topladım. Maksat eve et girsin dedim :)))))

      Sevgiler

      Sil
    2. A AAaa!! ben salyangozlarin iki cinsiyetli oldugunu zannediyordum :)))))))

      Sil
  2. Gonul'cugum ,toplandiktan sonra 4-5 gun aç olarak birakilirsa yikama islemi çok daha kolay oluyor.Bir de haslama safhasi geçtikten sonra sogan ,defne,havuç,beyaz sarap ilave edilerek iyice pisirin.Daha sonra tek tek kabuklarin içine doldurun ve uzerini tika basa tereyag ,sarmisak ve maydonoz dan ibaret bir karisimla doldurup firina verin .Nefis oluyor.Hatta derin dondurucuya koyup caniniz çektigi zaman firina atip keyfini çikartin :)))))))))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gülaycığım selam,
      Senin tarifinide deneyeceğim...Ben Türk usulü yaptım. ( İzmir Seferihisar / Ulamış Köyü tarifini biraz geliştirdim ) Kıbrısta midye tava gibi bile yapıyorlarmış.

      Sevgiler

      Sil
  3. iğrenç böğkk kustum bloğnuza kaçıyorum ardıma bakmadan .. teeeheeyhhtt

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

KARAVAN HAYATINA BAŞLANGIÇ

ODA İÇİNE BANYO YAPMAK

KARAVANDA İLK GÜN