22 Mart 2013 Cuma

YOĞURT, DİŞ MACUNU VE OTLAR

Hiçbir şey insana kendi yaptığı, ürettiği kadar keyif veremez diye düşünüyorum.

Geçen gün de yoğurt yaptım.

Oğlum bebekken, yoğurt makinası kullanarak, çok fazla yoğurt yapmıştım.
Ama bu sefer, kapıdan aldığım, taze sıkılmış, daha sıcak sıcak getirilmiş sütle, annelerimizin yöntemleri ile denedim yogurt yapma işini.






Yandaki evde oturan Alman bir komşum var. Mümkün olabilecek herşeyi evde yapmayı tercih edenlerden. Onun da devamlı gelen bir sütçüsü var. Konuşurken laf arasında sütçüden ve getirdiği mis gibi sütlerden bahsedince, ben de denemek istedim. 

Önce aldığım sütü iyice kaynattım. Bu arada süt kaynarken üzerinde oluşan kaymağı da ayrı bir yere topladım. Şu anda evde harika bir de kaymağım var.



                                 
                                      Yoğurdu mayalamak için, Anke' den mayalık  yoğurt aldım .




 İyice kaynayan sütü soğumaya bıraktım. Parmağım yanmayacak kadar soğuduğu zaman, mayalanmaya hazır hale gelmiş demekti.



                          Mayalık yoğurdu, ılınmış sütle biraz karıştırarak yoğunluğunu azalttım.



                                         
                                                Sulanmış mayalık yoğurdu, süte karıştırdım.




                                                  
                                                   Sonra tencerenin ağzını sıkıca kapattım.







 Tencereyi de sıcak tutacak bir battaniye ile sıkıca sararak mayalanmaya bıraktım.
 Ertesi sabah harika bir yoğurt bizi bekliyordu.
Bir kısmını da süzerek, süzme yoğurt haline getirdim.



Hazır başlamışken bir de diş macunu tarifi vermek istiyorum.


Son bir şey daha, bunu da deneyin derim:





Not: Bu arada yaptım, ettim diye anlatıyorum ama, şu aralar kolum rahatsız diye bazı işleri sevgilim hallediyor. Hakkını yemek istemem doğrusu.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder