BİR PAZAR GÜNÜ SIĞACIK

Şubat ayındayız ve hava sıcaklığı 20 derece. Saat sabağın 08.00' i.

 Bugün keyifli şeyler yazmak istiyorum. Resimlerime bakarken, Sığacık fotoğraflarına rastladım.

Geçen Ağustos Sığacık' a uğradık. (Sevgilimin annesi Sığacık'lı).
 İzmir Seferihisara bağlı, kale içinde çok şirin bir sahil köyü Sığacık.

Daracık sokakları var, ellerinizi iki yana açınca evlere dokunabiliyorsunuz.



                                    Sit alanı olmasına rağmen, evleri restore etmeye başlamışlar.


Binaların üzerlerini kaplıyorlar ama, aslında ne olduğunu göstermek için de köşelerini bu şekilde açık bırakıyorlar.

Aşağıdaki bu eve bayıldım. Sahibi , bir Avusturyalı ile evli olan, yıllarca Viyana' da yaşadıktan sonra doğduğu köye dönen bir Türk. Köyde güneş enerjisi ile ısınan tek ev ne yazık ki.





Pazar günleri bütün köy bir pazar yerine dönüşüyor. Evlerin önüne masalar açılıyor. Kadınlar yaptıkları börek, çörek ve zeytinyağlıları satıyorlar.


                           Evde örülen bereler, çantalar, yapılan takılar da tezgahları süslüyor.

                                        Sokaklarda gezerken eski bir hamama rastladım.

                        Bence mükemmel bir ev olur. Ama ne yazık ki, depo olarak kullanılmakta.



                                   Hayatımda armola yapımını da ilk defa burada gördüm.


İşte size, Seferihisar Üretici pazarının sitesinden aldığım armola nasıl yapılır  bilgisi:

Geleneksel Armola

1 adet keçi tulumu

5 kg yoğurt
3 kg süt
1 tatlı kaşığı tuz
 
Yapılışı:
Tulumun kılları dibinden kesilir. Ayak tarafı ve kılları sıkıca bağlanır. Yoğurt, süt, ve tuz karıştırılıp, tuluma boşaltılır. Ağzı sıkıca hava almayacak şekilde bağlanır. 15-20 gün bekletilir. sonra tulumun içinden çıkarılır isteğe göre üzerine zeytinyağı gezdirilir ve servis yapılır.
 

Giritli Hüseyin ise kendi ağzıyla şu şekilde anlatmış, armola yapılışını.

Bak şimdi er keçi keserlerdi armola için derisini yüzerlerdi, güzelce onu yıkar ve kırkarlardı. Ondan sonra alt tarafını güzelcene bağlarlardı, içine kaynamış süt dökerlerdi, o süzülürdü süzüldükten sonra peynir kırıkları atarlardı hemde eski peynir kırıkları ve süt, o süzülürdü süzülürdü 15 gün 20 gün kalırdı haline geldi mi çıkarırsın armolayı tabağa korsun zeytinyağıyla beraber yersin.



 

 İsterseniz bu siteden alışveriş de yapabilirsiniz.
seferipazar.com







Daracık sokaklarda tezgahtan tezgaha dolaşırken, ilginç bir sunumla karşılaştım.






Önlerinde muslukları olan cam damacanalara, dondurulmuş meyva özleri koymuşlar. Kavun, vişne, mandalina, limon, çeşit çeşit meyvalar. Küçük shot bardakları ile ikram ediyorlar.
Ağustos sıcağında harika geliyor doğrusu.

Yolunuz İzmir taraflarına düşerse bu şirin köye mutlaka uğrayın derim.









Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

KARAVAN HAYATINA BAŞLANGIÇ

ODA İÇİNE BANYO YAPMAK

KARAVANDA İLK GÜN